Vad kostar en LED-lampa per dygn – En Kalkylator

kWh-mätare som beräknar kostnaden för LED-lampor per dygn

LED-lampor har blivit en alltmer populär belysningslösning tack vare deras höga effektivitet och långa livslängd. Men för många är kostnaden för att använda dem fortfarande en obesvarad fråga.
Vad kostar en LED-lampa per dygn, timme, månad eller år?

I denna artikel kommer vi att titta närmare på kostnaderna för att använda LED-lampor av olika styrkor, erbjuda en användbar kalkylator och ge praktiska tips för att spara pengar när du använder LED-lampor.

LED-lampor – en smart investering

Visst, LED-lampor kan kännas något dyrare att köpa jämfört med traditionella glödlampor eller lysrör, men de är en investering som lönar sig på lång sikt. Kvaliteten på LED-lampor kan variera, så det kan vara värt att satsa på en högkvalitativ lampa med en längre livslängd och bättre prestanda. Tänk också på att välja LED-lampor som har ett högre antal lumen istället för högre wattal, eftersom lumen bättre återspeglar ljusstyrkan.

Kostnad per timme

En av de stora fördelarna med att använda LED-lampor är att de är mycket energieffektiva. En LED-lampa kan använda upp till 80% mindre energi än en traditionell glödlampa, vilket innebär att kostnaden per timme för att använda en LED-lampa är mycket lägre.

För att beräkna kostnaden per timme för att använda en LED-lampa kan du använda formeln nedanför, eller använda våran kalkylator ⬇️

Wattal1 x timmar i bruk2 / 10003 x elpris per kilowattimme4 = kostad att ha lampan igång en timme.

Förklaring av formel:
1 Antal watt på lampan
2 Antal timmar lampan är påslagen under ett dygn
3 Delat på 1000 för att konvertera wattimmar till kilowattimmar
4 Ditt elpris per kilowatt

Kostnadsexempel

Watt-styrkaKostnad per timmeKostnad per veckaKostnad per månadKostnad per år
2W0,002 kr0,336 kr1,46 kr17,52 kr
3.5W0,014 kr0,588 kr2,555 kr30,66 kr
6W0,024 kr1,008 kr4,38 kr52,56 kr
10W0,04 kr1,68 kr7,3 kr87,6 kr
12W0,048 kr2,016 kr8,76 kr105,12 kr
16W0,064 kr2,688 kr11,68 kr140,16 kr
20W0,08 kr3,36 kr14,6 kr175,2 kr
Observera att kostnaderna i tabellen är baserade på en elpris på 1 kr per kilowattimme och användning av 4 timmar per dag.

Som du kan se, blir kostnaden per timme lägre ju lägre wattstyrka LED-lampan har. Men det är också viktigt att tänka på att en LED-lampa med högre wattstyrka kan ge ett starkare och mer fokuserat ljus, vilket kan vara fördelaktigt i vissa situationer.

Kalkylator för enkel uträkning

Vi förstår att det kan vara svårt att beräkna den faktiska kostnaden för att använda en LED-lampa över en viss tidsperiod, särskilt om du inte är van vid att använda formler och kalkyler. Därför har vi utvecklat en interaktiv kalkylator som gör det lättare för dig att beräkna kostnaden för din LED-lampa.

Kalkylator

Med vår kalkylator anger du wattstyrkan på din LED-lampa, antal timmar den används per dag och vad du betalar i kWh. Sedan räknar kalkylatorn automatiskt ut den faktiska kostnaden för att använda din LED-lampa under olika tidsperioder.

Skriv in dina värden
Timmar användning per dag
Watt
kWh Pris

Resultat av kostnader

Få exakta siffror med en elmätare

Att få en klar bild av hur mycket el varje apparat och ljuskälla i ditt hem faktiskt förbrukar är centralt för att kunna göra informerade beslut kring energieffektivisering.
En mycket effektiv metod för att uppnå detta är att använda en elmätare. I det här fallet har vi Brennenstuhl Primera-line El-mätare som ett exemplariskt verktyg för detta ändamål.

BRENNENSTUHL EL-MÄTARE

Med denna elmätare kan du mäta kostnad, volt och watt som levereras till den utrustning som är kopplad till det eluttag mätaren är ansluten till. Den registrerar användningen i timmar och minuter, vilket ger en detaljerad översikt över energiförbrukningen över tid. Dessutom kan du ställa in olika prisinställningar för dag och natt för att få en korrekt kostnadsbild. Detta är speciellt användbart om du har olika elpriser under dag- och nattetid.
Läs mer om BRENNENSTUHL EL-MÄTARE


När det kommer till belysning, kan användningen av en elmätare ge en mycket exakt bild av hur mycket dina LED-lampor kostar att köra per dygn. Till skillnad från generella kalkyler, som kan baseras på genomsnitt eller uppskattningar, ger en elmätare dig data baserat på ditt faktiska användningsmönster. Detta kan vara ovärderligt när du försöker minska dina energikostnader.

Minska dina LED-lampkostnader ytterligare

Även om LED-lampor redan är mycket energieffektiva, finns det fortfarande sätt att minska kostnaderna ytterligare. Här är några praktiska tips och råd om hur du kan spara pengar när du använder LED-lampor:

Kabel som har dragits ut ur kontakten för att spara på elen
 1. Välj en LED-lampa med hög ljusstyrka
  Genom att välja en LED-lampa med hög ljusstyrka (hög lumen) kan du använda färre lampor för att uppnå samma ljusstyrka, vilket minskar kostnaderna.
 2. Använd dimmerfunktionen
  Om din LED-lampa har en dimmerfunktion kan du använda den för att justera ljusstyrkan efter behov. Detta minskar inte bara energiförbrukningen utan kan också förlänga livslängden på din LED-lampa.
 3. Använd automatisk tänd- och släckfunktion
  Om du glömmer att stänga av dina lampor när du lämnar rummet, kan du använda en automatisk tänd- och släckfunktion. Detta minskar onödig energiförbrukning och sparar pengar på lång sikt.
 4. Välj rätt färgtemperatur
  LED-lampor finns i olika färgtemperaturer, från varma toner till kalla toner. Genom att välja rätt färgtemperatur för dina behov kan du skapa en mer energieffektiv belysning.
  ? Läs mer om lumen och färgtemperaturer
 5. Använd rörelsesensorer
  Om du har belysning som används sällan eller aldrig kan du installera rörelsesensorer för att aktivera belysningen endast när det finns någon i rummet. Detta sparar energi och pengar genom att undvika onödig användning av lamporna.
 6. Kombinera LED-lampor med smarta hemlösningar
  Genom att integrera dina LED-lampor i ett smart hemsystem kan du automatisera belysningen, vilket innebär att du kan styra den på distans och schemalägga när lamporna ska tändas och släckas. Detta bidrar till att minska energiförbrukningen och sparar pengar på lång sikt.
 7. Satsa på LED-lampor av hög kvalitet
  Även om billigare LED-lampor kan vara frestande, kan de ha en kortare livslängd och sämre ljuskvalitet. Genom att investera i högkvalitativa LED-lampor kan du förvänta dig bättre prestanda och längre livslängd, vilket innebär att du behöver byta ut dem mindre ofta och sparar pengar över tid.

Sammanfattning

Att välja LED-lampor som din belysning kan vara ett smart sätt att spara pengar och samtidigt minska din miljöpåverkan. LED-lampor är energieffektiva och har en mycket längre livslängd än traditionella glödlampor, vilket gör dem till ett kostnadseffektivt alternativ i det långa loppet.

Genom att använda vår kalkylator kan du enkelt beräkna kostnaden för att använda en LED-lampa över en viss tidsperiod, vilket gör det lättare att jämföra kostnaderna med andra belysningsalternativ. Ta även del av dom praktiska tips som du fått i artikeln för att ytterligare minska kostnaderna för att dina LED-lampor!

Vi hoppas att denna artikel har gett dig användbar information och inspiration för att göra det bästa valet när det gäller belysning.

Tyckte du den här artikeln var användbar eller har du lärt dig något nytt?
Då skulle det verkligen betyda mycket om du skulle ta en liten stund att kommentera nedan och dela artikeln med dina vänner och följare på sociala medier. På så sätt kan fler människor dra nytta av innehållet och vi kan fortsätta att producera användbar information. Tack så mycket för ditt stöd och hoppas du har en fantastisk dag!

Upplev ljusets kraft!

Skriv in din e-postadress nedan så skickar vi dig regelbundet vårt senaste innehåll. Det är helt gratis och du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Rulla till toppen